1. Werkgever
  2. Nieuws
  3. Stressklachten ontrafeld met Kr8werk

Stressklachten ontrafeld met Kr8werk

Een op de zes werkenden heeft last van burn-outklachten. Reden te meer om stress in je organisatie in kaart te brengen, inclusief de oorzaken. Kr8werk, het vernieuwde Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van Arbo Unie, doet dit met het wetenschappelijk onderbouwde Work Home Resources model. Wat houdt dat in en wat betekent dat voor je medewerkers en je organisatie?

Kr8werk 2

Ontdek de kracht van het vernieuwde PMO

“Als medewerkers stress ervaren en daardoor zelfs uitvallen, speelt er eigenlijk vaak meer dan alleen factoren op het werk”, zegt Jos Lemaire, strategisch arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie. “Denk aan mantelzorgtaken die een zware wissel trekken, financiële problemen of individuele kenmerken zoals perfectionisme. Om op een bredere manier naar stressklachten te kijken bij medewerkers, gebruiken wij het Work Home Resources model. Dit model zoomt niet alleen in op werk, maar neemt ook mee wat er thuis speelt en welke persoonlijke eigenschappen uitputting in de hand werken of daar juist tegen beschermen. En het model voegt nóg iets toe aan de gangbare benadering van stress, namelijk dat het zich sterk richt op het aanboren van energiebronnen. Want het probleem is vaak niet alleen dat iemand te veel energie verbruikt, maar dat er juist te weinig energie bij komt.”

Eén verbindend model

Het Work Home Resources model vormt nu ook de stevige basis van de onderdelen van Kr8werk die ingaan op stress bij medewerkers. Jos: “De vragenlijst is wetenschappelijk getoetst. Daardoor zijn we beter in staat om aan de hand van de resultaten te zien welke factoren in een organisatie en bij individuele medewerkers stress verhogend werken. En hoe die factoren onderling samenhangen. Zo kunnen we ook beter en gerichter adviseren over vervolgstappen om het mentale kapitaal te vergroten.”

Gedetailleerde analyses

Daarbij helpt ook de analysetool voor Kr8werk waar Jos zich intensief mee beziggehouden heeft. “Hiermee krijgen medewerkers in één oogopslag de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek te zien. Via infographics kunnen ze precies zien waar hun energiebronnen en energielekken zitten. Daarbij kunnen we ook inzoomen op afzonderlijke afdelingen, leeftijdsgroepen, mannen, vrouwen, noem maar op. Zo krijg je dus heel snel in beeld hoeveel medewerkers in je organisatie risico lopen, waar die medewerkers zitten en of dat bijvoorbeeld zit in de verbinding, in de cultuur of andere factoren.”

Vergelijking met andere organisaties

Dit gedetailleerde, heldere inzicht vergroot de toegevoegde waarde van Kr8werk voor jouw organisatie. “Zo krijg je informatie over waar de knelpunten in je organisatie zitten en hoe die ontstaan. Op deze manier kunnen we samen en met een gericht advies van onze kant deze knelpunten oplossen. Met de eenduidige data die Kr8werk oplevert, krijg je inzicht in hoe jouw organisatie scoort ten opzichte van andere organisaties – in dezelfde sector en daarbuiten. Juist deze interessante inzichten van het krachtige en nieuwe PMO zorgt voor vooruitgang in vitaliteit voor jouw organisatie.”

Meer weten?

Meer over Kr8werk, het vernieuwde PMO van Arbo Unie, lees je hier. Wil je meer weten over het Work Home Resources model en/of wat Kr8werk voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Jos.Lemaire@arbounie.nl of stuur een e-mail naar informatie@kr8werkvitaliteit.nl

Deel deze pagina

Meer informatie over PMO

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Preventief medisch onderzoek duimpje omhoog-100x100px

Vraag dan direct een offerte aan.